tirsdag den 31. juli 2007

homo neandertalis

¨ Neandertal mennesket er den ældste type af Homo sapiens eller en Homo Sapiens lignende type. Neandertalere fremstillede smykker, havde religion, begravede deres døde med blomster, beherskede ild, fremstillede stenredskaber og havde måske musikinstrumenter i form af fløjter fremstillet af ben.

De hidtil ældste fund af Neandertaler er ca. 200.000 år og det yngste cirka 28.000år.

Sidstnævnte tal er ”så kort tid siden” at Neandertaler måske indgår i nogle myter (jætter og trolde)?

Neandertaler var mere jægere end os, idet undersøgelse af deres kostmøddinger tyder på at de stort set alene ernærede sig ved jagt. De havde ifølge deres kranier cirka 18 % mere hjernemasse end os og selvom vi ikke kan slutte direkte fra hjernemasse til intelligens er mit gæt at de var en anelse vaksere end os.


Håndværker - colic-help - skateboard - bundby - bog

mandag den 30. juli 2007

erectus

¨ Sammen med Homo Erectus fossiler har man fundet primitive stenredskaber som selv om de er primitive er langt mere avanceret end de stenredskaber man har fundet fra andre menneskeabe arter.

Homo Erectus beherskede ild og kunne tilberede mad med brug af ild. At Homo Erectus beherskede ild medførte at de kunne bo i koldere klimaer end de andre menneskeaber og der er fundet skeletter og efterladenskaber så langt nordpå som i det nordlige Kina og i tyskland og ellers jævnt udbredt i alle varme områder.

Vi ved at Homo Erectus udførte organiseret jagt. Idet man har fundet adskillige steder med Homo Erectus knogler og knogler fra mange dyr samlet f.eks. mere end 50 elefanter samlet på en slagteplads. Typisk findes disse slagtepladser i forbindelse med bratte skrænter og kløfter, hvilket tyder på at man har jaget en skræmt flok ind i kendte dødsfælder.

Neandertaler og Homo sapiens er sidegrene til Homo Erectus. De ældste Homo sapiens skeletter man har fundet er cirka 250 000 år gamle. Skeletfund tyder på at forskellige Homo Sapiens lignende typer har spredt sig ud af Afrika i flere omgange startende for cirka 300 000 år siden og Homo Sapiens for kun cirka 100 000 år siden. Hvilken tid man skal angive for ud af Afrika afhænger af om man regner Neandertaler som en Homo Sapiens art, hvilket igen afhænger af hvilken rolle Neandertalerne havde i Homo Sapiens stamtavlen. Kort sagt er Neandertalerne med i vores stamtavle ved at få børn sammen med os?


Håndværker - colic-help - skateboard - board - sprgt - carpathian forest

søndag den 29. juli 2007

Menneskets Evolutionshistorie.

¨ Nogle af De ældste i vor slægt levede i et miljø som ændrede sig, så der gradvist kom flere rovdyr og da miljøet ændrede sig måtte vi ændre os.

”Den første forgrening fra Bonobo chimpanser” som med tid og mange yderligere forgreninger blev til os skete for cirka 6 millioner år siden. Fantasier om hvor disse abemennesker levede startede ud fra fund af skeletter der kunne være mellemformer mellem chimpanser og os f.eks. oprejst gangart eller øget kraniestørrelse. De ældste skeletter vi har fundet med sådanne karakteristika stammer fra Afrika og her kan du læse om det foreløbigt ældste skeletfund Firsthuman.


¨ Vores startmiljø skal være et sted med mange forskellige mennesketyper. For omkring vores startområde har mennesket haft mest tid til at tilpasse sig forskellige miljøer. Derfor er startområdet sandsynligvis et område omgivet af mange mennesketyper (genvarianter), For selvom vi er tilpasningsdygtige så gælder selektionslov om gentilpasning efter miljø altid.

Et område jeg syntes kunne passe var Burma, for omkring Burma er der mange mennesketyper, hvilket kunne svare til stor genvariation. Men genundersøgelser har vist at Afrika har langt større genvariation, så det er Afrika vi skal undersøge når vi vil finde de ældste.

Der er stærke beviser for at udgangsområdet for de menneskeaber som ved evolution og mange forgreninger blev til mennesket, startede ved søer og vandløb i Afrika for cirka 6-7 millioner år siden og nærmere bestemt et sted i nærheden af Kenya.

Kenya Zaire området er også det område hvor vi i dag finder de fleste arter af menneskeaber Skovgorilla, Bjerggorilla, Bonobo chimpanser og chimpanser.

¨ Evolutionsvidenskaben har med stigende viden om genetik fået et godt værktøj til at undersøge menneskets udviklingshistorie og videnskabelige undersøgelser af bl.a. mitochondrie DNA tyder på at det er Afrika er udgangspunktet.

Disse indicier er så stærke at tæt på at kunne kaldes beviser Mitochondrie DNA Evolution og Mitochondrial DNA

For resten er stammoder et bedre udtryk end stamfader, idet mitokondrier alene nedarves fra moderen.

Vores evolutionshistorie startede i lighed med chimpanser og gorillaer samt mange andre forskellige uddøde menneskeaber ved forgreninger ud fra en stamfader der er fælles for alle menneskeabers og denne stamfader lignede sandsynligvis bonobo chimpanser, så vi næsten kan kalde bonobo chimpanser for vores oprindelige stamfader.

¨ I perioden fra cirka 7-2,5 millioner år siden er der sket så mange arts forgreninger, at vi har fundet mange uddøde chimpanselignende arter med oprejst gang og der er derfor tvivl om hvilken af alle disse arter der forgrenede sig til Homo Erectus. Homo Erectus er den ældste art hvor vi er sikre på at her har vi en art, som er en del af vores stamtræ fra bonoboer og til os selv. Homo Erectus levede for cirka 2,4 million år siden og op til for cirka 300,000 år siden. I denne periode gik Homo Erectus fra et hjernerumfang på cirka 50% af mennesket og op til cirka 70% af vores hjernerumfang. Til sammenligning har Chimpanser cirka 33% af vores hjernestørrelse. Vi og Neandertalerne er forgreninger fra Homo Erectus.


Håndværker - colic-help - skateboard - black - ekko

HOMO INTELEKTUS

Her starter en række overvejelser og fakta om livets evolution.
Mestendels set gennem menneskets, og ikke mindst egne, briller.

Der er endnu ikke en forudbestemt kronologi, men emner vil med tiden blive kategoriseret efterhånden udgøre del af en større sammenhæng. I takt med at jeg finder interessante informationer, vil de blive diskuteret eller fremlagt, så ingen kender til historiens gang endnu.


Håndværker - colic-help - skateboard - erectus - hitler