søndag den 29. juli 2007

Menneskets Evolutionshistorie.

¨ Nogle af De ældste i vor slægt levede i et miljø som ændrede sig, så der gradvist kom flere rovdyr og da miljøet ændrede sig måtte vi ændre os.

”Den første forgrening fra Bonobo chimpanser” som med tid og mange yderligere forgreninger blev til os skete for cirka 6 millioner år siden. Fantasier om hvor disse abemennesker levede startede ud fra fund af skeletter der kunne være mellemformer mellem chimpanser og os f.eks. oprejst gangart eller øget kraniestørrelse. De ældste skeletter vi har fundet med sådanne karakteristika stammer fra Afrika og her kan du læse om det foreløbigt ældste skeletfund Firsthuman.


¨ Vores startmiljø skal være et sted med mange forskellige mennesketyper. For omkring vores startområde har mennesket haft mest tid til at tilpasse sig forskellige miljøer. Derfor er startområdet sandsynligvis et område omgivet af mange mennesketyper (genvarianter), For selvom vi er tilpasningsdygtige så gælder selektionslov om gentilpasning efter miljø altid.

Et område jeg syntes kunne passe var Burma, for omkring Burma er der mange mennesketyper, hvilket kunne svare til stor genvariation. Men genundersøgelser har vist at Afrika har langt større genvariation, så det er Afrika vi skal undersøge når vi vil finde de ældste.

Der er stærke beviser for at udgangsområdet for de menneskeaber som ved evolution og mange forgreninger blev til mennesket, startede ved søer og vandløb i Afrika for cirka 6-7 millioner år siden og nærmere bestemt et sted i nærheden af Kenya.

Kenya Zaire området er også det område hvor vi i dag finder de fleste arter af menneskeaber Skovgorilla, Bjerggorilla, Bonobo chimpanser og chimpanser.

¨ Evolutionsvidenskaben har med stigende viden om genetik fået et godt værktøj til at undersøge menneskets udviklingshistorie og videnskabelige undersøgelser af bl.a. mitochondrie DNA tyder på at det er Afrika er udgangspunktet.

Disse indicier er så stærke at tæt på at kunne kaldes beviser Mitochondrie DNA Evolution og Mitochondrial DNA

For resten er stammoder et bedre udtryk end stamfader, idet mitokondrier alene nedarves fra moderen.

Vores evolutionshistorie startede i lighed med chimpanser og gorillaer samt mange andre forskellige uddøde menneskeaber ved forgreninger ud fra en stamfader der er fælles for alle menneskeabers og denne stamfader lignede sandsynligvis bonobo chimpanser, så vi næsten kan kalde bonobo chimpanser for vores oprindelige stamfader.

¨ I perioden fra cirka 7-2,5 millioner år siden er der sket så mange arts forgreninger, at vi har fundet mange uddøde chimpanselignende arter med oprejst gang og der er derfor tvivl om hvilken af alle disse arter der forgrenede sig til Homo Erectus. Homo Erectus er den ældste art hvor vi er sikre på at her har vi en art, som er en del af vores stamtræ fra bonoboer og til os selv. Homo Erectus levede for cirka 2,4 million år siden og op til for cirka 300,000 år siden. I denne periode gik Homo Erectus fra et hjernerumfang på cirka 50% af mennesket og op til cirka 70% af vores hjernerumfang. Til sammenligning har Chimpanser cirka 33% af vores hjernestørrelse. Vi og Neandertalerne er forgreninger fra Homo Erectus.


Håndværker - colic-help - skateboard - black - ekko